Τηλεκατευθυνομενα

Τηλεκατευθυνόμενα; Τι πρέπει να γνωρίζετε

ΤηλεκατευNEW

Radio Controllred ( RC) είναι μοντέλα κλίμακας αυτοκινήτων, αεροπλάνων,ταχύπολων, φορτηγών ή Drones που μπορούν να ελεγχθούν από απόσταση χρησιμοποιώντας έναν εξειδικευμένο χειριστήριο (transmitter)

Τα RC τροφοδοτούνται από μία από τις τρεις πηγές ενέργειας – ηλεκτρική ενέργεια, νιτρομεθανόλη ή βενζίνη. Τα ηλεκτρικά μοντέλα RC τροφοδοτούνται από μικρούς αλλά ισχυρούς ηλεκτρικούς κινητήρες και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες νικελίου-καδμίου (Ni-Cd), νικελίου μετάλλου (NiMH) ή πολυμερούς λιθίου (LiPo). Τόσο τα NiMH όσο και το LiPo ποικίλουν, με την διαφορά ότι τα Li-po RC είναι για πιο απαιτητικούς σκοπούς (συμπεριλαμβανομένων των αγώνων).

Τα ηλεκτρικά μοτέρ χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Brushed (Ni-Mh,Ni-cd) και Brushless (Li-po) όπου τα Brushless μοτέρ είναι δυνατότερα, πιο αποδοτικά μακράς διάρκειας μοτέρ, επομένως το κόστος τους είναι μεγαλύτερο.

Τα μοντέλα με Nitro χρησιμοποιούν δίχρονους κινητήρες εσωτερικής καύσης που τροφοδοτούνται από ένα ειδικό μείγμα νιτρομεθανίου, μεθανόλης και λαδιού χρησιμοποιόντας μπουζόπιπα (Glow starer) και σχοινάκι ή μίζα για την εκκίνηση τους. Αυτά ανφέρονται ως RC Nitro.

Τα εξαιρετικά μεγάλα μοντέλα, συνήθως κλίμακας 1:5, τροφοδοτούνται από μικρούς βενζινοκινητήρες, οι οποίοι χρησιμοποιούν μείγμα λαδιού και βενζίνης ή ηλεκτρικό μοτέρ Brushless.

Τόσο τα ηλεκτρικά όσο και τα νιτρο μοντέλα μπορούν να είναι πολύ γρήγορα, αν και τα ηλεκτρικά αναβαθμίζονται ευκολότερα και είναι πιο ευέλικτα. Tι θα επιλέξει κάποιος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

1.Ηλικία. Διότι η χρήση ενός Rc Nitro είναι πολυπλοκότερη.

2.Περιβάλλον. Διότι τα Rc Nitro δημιουργούν περισσότερη φασαρία.

3.Προσωπική αρέσκεια.

Και στις δύο αυτές κατηγορίες διατίθενται οχήματα για τα Rc Cars,  τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου (On-road, Off-road). Τα μοντέλα Off-road, τα οποία είναι κατασκευασμένα με πλήρως λειτουργικές αναρτήσεις εκτός δρόμου και μεγάλη ποικιλία ελαστικών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους τύπους εδάφων. Τα αυτοκίνητα On-road, με λιγότερο στιβαρή ανάρτηση, περιορίζονται σε λείες, πλακόστρωτες επιφάνειες.

Όσων αφορά τα Rc Aircrafts αυτά χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες όπως

1.Gliders-Ανεμόπτερα

2.Jets

3.3D-Ακροβατικά

4.Ελικόπτερα

5.Drones

Επίσης χρησιμοποιούν κινητήρες Brushed, Brushless ή Nitro

Rc Boats (Βάρκες-ταχύπλοα) επίσης χρησιμοποιούν Brushed, Brushless και Nitro κινητήρες

Αφήστε μια απάντηση